A diólevél a gyógyító anyagok raktára, ezért sajnos sok természetgyógyász nem is foglalkozik a diófa egyéb részeivel mint természetes gyógyszerekkel.
Mire használhatjuk a diófalevelet?
Külsőleg borogatásként a diólevél-főzetet, hasonlóan a hagymához, ekcéma, fagyás, égés, napégés, zúzódások, ínszalag megnyúlás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ízületi fájdalmak enyhítésére, ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, kelésekre, továbbá korpás fejbőrre használják. Segít a kiütések, az élelmiszerallergiából eredő bőrkiütések, csalánkiütés megszüntetésében. Jól alkalmazható fagyási sérüléseknél de a fizikailag fáradt lábra is kiváló, mind e mellett az ekcémát és egyéb bőrbetegségeket is jól gyógyítja.
Diólevél-tea többféleképpen készíthető. A különböző receptekben általában a száraz diólevél súly szerinti mennyiségét adják meg. Ha friss, zöld levelet használunk, nyugodtan vegyük a négyszeresét. Bár a diólevél-főzet alkalmazásának módja sokféle lehet, – tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás, szájvíz, gargalizálószer, beöntő vagy hüvelyöblítő, kenőcs, stb. – mindnek az alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Az egyes receptek eltérhetnek.
Egy egyszerű diólevéltea-recept: Apróra vágott száraz diólevélből 1 jól púpozott teáskanállal egy bögre forró vízhez öntünk, állni hagyjuk, leszűrjük. A recepthez saját tapasztalat alapján hozzátehetem, hogy a zöld diólevelet nem kell összevágni, 0,5 l vízhez 4 közepes levél adható, levélkékre bontva. Rövid ideig kell forralni, és amikor már enyhe vagy ízlés szerinti színe van, leszűrve iható. Kellemes dióillatú.
Egy francia recept szerint se kell a diólevél súlyának megmérésével bajlódni. Dióteának 1 liter forrásban lévő vízhez egy maréknyi friss vagy száraz levelet adjunk, és főzzük 15 percig. A legkülönbözőbb betegségek esetén egyaránt naponta legalább három csészényit igyunk.
Végül nem tea ugyan, de ajánlanak gyógyhatású, tonizáló dióbort is. Úgy készül, hogy 50 g friss diólevelet 8 napig áztatnak 1 l borban. Akinek kifejezetten tonizálásra van szüksége, minden étkezés előtt vegyen magához egy likőröspohárnyit. Ugyanezt egy olasz természetgyógyász-ajánlás úgy fogalmazza meg, hogy 3 gramm száraz diólevelet 1 dl fehér borban 10 napig kell áztatni, és étkezés után egy kávéskanálnyi szükséges.
Diólevél a gyógyító anyagok raktára
Binet francia professzor 1961-ben így írt a Biológialeckék egy parkban c. művében: “Érdekes, a bakteriológia, a növényi kémia, a gyógyszerek, a kemoterápia vagy az antibiotikumok nem érik el azt az antimikrobiális aktivitást, amit a diólevél. A diólevelet elfelejtették. Miért?”
- Forrás: tudnodkell.info