fbpx

Fahéj jótékony hatásai

2014 november 17
3702 megtekintés    
  • Így használd a fahéjat puffadás, kimerültség és köhögés ellen! Nemcsak a konyhád elengedhetetlen tartozéka, egészségügyi célokra is remekül használható!

    A fahéj az egyik legrégebbi olyan ismert fűszer, melyet a gyógyászatban is alkalmaznak. Te talán inkább sütéshez használod, ám a középkorban annyira értékes volt a fűszernövény, hogy még pápáknak is ajándékozták. Cikkünkből megtudhatod, miért.

    Eredete és fajtái

    A fahéj a babérfafélék - Lauraceae - családjába tartozik. Elsősorban a ceyloni növényt - Cinnamomum ceylanicum -, egy mintegy tíz méter magas, örökzöld fa héját dolgozzák fel, melynek ovális levelei szegfűszegillatúak. Emellett a kínai fahéjat - Cinnamomum aromaticum - is használják.

    A gyógyászatban a fa héját alkalmazzák, mivel az tartalmazza a hatóanyagokat. A kínai fahéjnak a virágait is használják. A ceyloni fahéj illóolajat, kumarint, valamint cseranyagokat tartalmaz. A kínai fahéjban még nagyobb arányban van jelen baktériumölő hatású illóolaj. A fahéj és a vízgőz-desztillációval belőle kinyert fahéjolaj gátolja a gombák növekedését és a spóraképződést, továbbá serkenti a gyomor-bél traktus izomműködését, fokozza a gyomorsav kiválasztódását is.
    Kimerültség ellen - fahéjas fürdő

    Az aromaterápiában a fahéjat elsősorban élénkítő, serkentő hatásáról ismerik. Fokozza az életkedvet, felszabadít, és bátorságra ösztökél. Párologtathatod a hálószobában, vagy egy-egy cseppet az ujjadra téve finoman bedörzsölheted a halántékodat. A legkellemesebb megoldás azonban kétségkívül a fahéjas fürdő.

    Tégy 15-20 csepp olajat egy deciliter tejbe - ez azért fontos, mert az olaj nem oldódik vízben. Miután alaposan elkeverted, öntsd az egészet egy kád forró vízbe, majd mártózz meg benne, és maradj, amíg jólesik.

    Ellenjavallatok és mellékhatások

    Ne alkalmazd a fűszernövényt gyomor-bél fekélyek, fahéj elleni túlérzékenység esetén, illetve terhesség alatt se. Használata során a bőr és a nyálkahártya allergiás reakciói előfordulhatnak.

    Puffadásra - fahéjtea

    Tudományosan elismert a fahéj alkalmazása étvágytalanságra és emésztési panaszokra, például puffadásra, teltségérzetre és a gyomor-bél traktus enyhe, görcsös panaszaira. Bár egyesek szerint a fahéjtea fogyaszt is, az emésztési problémáidat biztosan megszünteti. Vásárolhatsz filteres változatot, ám az alábbi recept alapján te magad is elkészítheted.

    Egy teáskanál apróra vágott, szárított fahéjat forrázz le 2 dl, forrásban lévő vízzel, hagyd állni lefedve tíz percig, majd szűrd le! Ízesítheted egy kevés mézzel. Ha hajlamos vagy a puffadásra, érdemes rendszeresen fogyasztanod: igyál meg minden főétkezést követően egy csészével.

    Köhögés ellen - inhalálj!

    A természetgyógyászatban a fahéjat belsőleg nem csupán emésztőrendszeri panaszok, hanem megfázásos betegségek - köhögés, nátha - ellen is használják. Több más fűszerhez hasonlóan ugyanis a fahéj is rendelkezik antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal. A hagyományos indiai orvoslás, az ayurvéda szerint a fűszernövény meghűléses betegség esetén izzadást idéz elő, ami segíti a gyógyulást.

    Tévhitek a nátháról

    Ha biztosra akarsz menni, nem csak a természetes gyógymódokat kell ismerned. Érdemes tisztában lenned az egyszerű megfázásos betegségekkel kapcsolatos tévhitekkel is.
    A legdurvább évtizedes tévhitek a nátháról

    Legegyszerűbben inhalálás során tudod kihasználni a fűszernövény előnyös tulajdonságait. Forralj fel egy kisebb edényben vizet, majd vedd le a tűzhelyről, és csepegtess bele tíz csepp fahéjas illóolajat. Hajolj fölé, és boríts a fejedre törölközőt, hogy a pára ne illanjon el! Tíz percen át inhalálj, majd bújj be a takaró alá.

    Cukorbetegség ellen is?

    Az elmúlt években több olyan tanulmány is napvilágot látott, mely a fahéj diabéteszre gyakorolt jótékony hatását támasztotta alá. A kettes típusú cukorbetegség esetében segíti a vércukorszint szabályozását. Egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót: napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot. Ráadásul ugyanekkora adagja csökkenti a szervezet összkoleszterinszintjét, és megakadályozza a vérrögképződést.

    Baktériumölő, zsírégető és finom - Mennyit ehetsz a fahéjból?

    A fahéj számos egészségügyi szempontból előnyös hatással bír, de vigyázz a napi limittel.

    A fahéjat Európa egyes részein időszámításunk előtt 500-ban alkalmazták, olyan régi fűszernövény, hogy már az Ótestamentum is tesz róla említést.

    Napjainkban mind egészségügyi, mind gasztronómiai célokra alkalmazzák a növény szárított kérgét, mely különösen a téli időszakban közkedvelt.

    Baktériumölő fahéj

    A fűszert régóta használják légúti megbetegedések kezelésére, mivel erős baktérium- és vírusölő hatással bír - sőt, még antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonságú is. Megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esetén érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztanod, de akár az alábbiakban leírt emésztésserkentő hatású teát is bevetheted.
    Fogyasztó hatású fűszer

    Számos olyan fűszernövény létezik, amely serkenti az emésztőnedvek termelését, javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a fogyókórúra során. A fahéj is ezek közé tartozik, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését is serkenti.

    Emésztésserkentő tea

    Forráz le egy kávéskanál apróra vágott fahéjat körülbelül két és fél deciliter vízzel. Hagyd állni tíz percen át lefedve, majd szűrd le. Lelassult emésztés - illetve megfázás - esetén segít, de fontos, hogy ne feledkezz meg a rostban gazdag táplálkozásról sem.

    A 2-es típusú cukorbetegség hátterében a szervezet csökkent inzulinérzékenysége áll, aminek következtében a hasnyálmirigynek fokoznia kell a hormontermelést, egészen odáig, amíg ki nem merül. Erről a folyamatról, illetve magáról a betegségről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

    Amerikai kutatók szerint a fahéj képes arra, hogy javítsa a sejtek inzulinérzékenységét. Mindezt olyan korábbi vizsgálatok eredményeinek összehasonlítására alapozták, melyek során a résztvevők 4-18 héten át napi legalább 120 milligramm, de legfeljebb hat gramm - ez utóbbi körülbelül két és fél teáskanál mennyiségnek felel meg - fahéjat fogyasztottak.

    Az összehasonlító elemzések azt mutatták, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vizsgálati alanyoknál, akik fahéjat fogyasztottak, csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza, valamint az összkoleszterin és az LDL - más néven rossz - koleszterin szintje is. Szakértők szerint ez a pozitív hatás a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető.

    Mennyi lehet a napi limit?

    A túlzott fahéjfogyasztásnak lehetnek olyan mellékhatásai, mint az allergiás bőr- és nyálkahártya-reakciók. Amennyiben gyomorfekélyed van, nem ajánlott, továbbá terhesség esetén is érdemes mellőzni.

    A fahéj fogyasztását a benne lévő kumarin miatt sem szabad túlzásba vinni. Ez a vegyület ugyanis nagy mennyiségben fogyasztva toxikus, májkárosodást okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által 2006-ban megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték felső határa testsúlykilogrammonként 0,1 milligramm. Amennyiben süteményeket vagy a zabkásádat ízesíted fahéjjal, nem kell aggódnod, a fűszer túlzásba vitt fogyasztása inkább az étrend-kiegészítőként használt fahéjtabletta esetében fordulhat elő.

    Cikkünk az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyve segítségével és a femina.hu cikkével készült.

    Egyedi látogatók

    MaMa211
    TegnapTegnap173
    E-hétenE-héten1875

    Időjós

    Hőtérkép

    Névnap

    2024. november 21. csütörtök
    Olivér

    Holnap
    Cecília
    napja lesz.
    Fel
    Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. Bővebben…