Gyors böjt
Már 1 „szőlőnap” is elég, ha szeretnéd felvidítani magadat, és akár 1 kilótól is megszabadulhatsz ennyi idő alatt. Nem kell mást tenned, mint egy napra szétosztva megenni 1,25 kg piros vagy fehér szőlőt. Emellett meg kell inno 2 liter szénsavmentes ásványvizet, de soha nem a szőlővel együtt, hanem az étkezések közötti időben. A fogyás garantált.
3 napos diéta
Válassz szőlőt tartalmazó reggelit, majd ebédet és vacsorát – amit felcserélhetsz. Igyál meg napi 1,5 liter ásványvizet, és csak kevés kávét, fekete teát fogyassz. Délutánonként még megehetsz 20 dkg szőlőt. Ahol megengedett a kenyér, ott teljes kiőrlésű rozskenyeret vagy pumpernickelt válasszon. A leveles salátából bármennyit megehet. Legalább 3-4 napig tartson ki.
Reggeli
– Sajtos kenyér: 4 dkg kenyérre 10 dkg zsírszegény félkemény sajtot teszünk (vagy 3 dkg light camembert-t sajtot, hozzá 10 dkg szőlőt ehetünk).
- Müzli: keverjünk össze 3 evőkanál zabpelyhet 1 dl natúr joghurttal, 1 dl zsírszegény tejjel és 10 dkg szőlővel.
1. nap
ebéd
Sertéssült
Meghámozunk 20 dkg sárgarépát, vékony hasábokra vágjuk, és 1 teáskanál olajon puhára pároljuk. Megmosunk, kettévágunk 10 dkg szőlőt, a répához adjuk. Fél mokkáskanál reszelt gyömbérrel ízesítjük, még kb. 5 percig pároljuk. Megszórjuk 1 evőkanál felaprított petrezselyemmel vagy korianderrel. Vékony szeletkékre vágunk 10 dkg sertésfilét, 1 teáskanál olajon mindkét oldalukat megpirítjuk, közben enyhén sózzuk, borsozzuk. A szőlős raguval körítve fogyasztjuk. 350 kcal
vacsora
Szőlőleves
Leöblítünk 1 evőkanál mazsolát, és 5 percre forró vízbe áztatjuk. Simára keverünk 1 teáskanál étkezési keményítőt 2 evőkanál hideg vízben, és 3 dl zsírszegény tejhez öntjük. Beleszórjuk a lecsepegtetett mazsolát, felforraljuk. Megmosunk, kettévágunk (ízlés szerint kimagozunk) 15 dkg szőlőszemet, 1 percre a forró lébe keverjük. Végül 1 teáskanál mézzel, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Összevagdalunk 1 evőkanál dióbelet, zsiradék nélkül megpirítjuk, és tálaláskor a levesre szórjuk. 350 kcal
2. nap
ebéd
Csirkemáj szőlővel
Megpárolunk 3 dkg rizst. Megmosunk, megtisztítunk 10 dkg csirkemájat, kisebb darabokra vágjuk, és 1 teáskanál olajon körös-körül megpirítjuk, csak ezután sózzuk, borsozzuk. Tányérra borítjuk, melegen tartjuk. A visszamaradt olajra 1 dl zöldséglevest öntünk.
12 dkg szőlőt megmosunk, kettévágunk, a lébe szórjuk, és beforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, visszatesszük a májat, és a rizzsel körítve tálaljuk. Megszórjuk 1 evőkanál frissen felaprított petrezselyemmel. 350 kcal
vacsora
Édes omlett
Megmosunk, kettévágunk, kimagozunk 10 dkg szőlőszemet. Felütünk 2 tojást, felverjük 1 evőkanál zsírszegény tejjel és 1 teáskanál mézzel. Ízlés szerint őrölt fahéjjal ízesítjük.
Serpenyőben felforrósítunk 1 teáskanál olajat, ráöntjük a tojásos masszát, és hagyjuk 1 percig sülni. Rászórjuk a szőlőt, lefedjük, és még 2-3 percig sütjük. Nem kell átfordítani. Felaprítunk 1 evőkanálnyi mentát, tálaláskor az omlettre szórjuk. Megehetünk hozzá 4 dkg kenyeret. 345 kcal
3. nap
ebéd
Csirkemell salátával
Megfőzünk 3 dkg rizst. Megmosunk 10 dkg csirkemellfilét, sóval, borssal ízesítjük, és 2 teáskanál olajon megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, alufóliába csomagoljuk, és melegen tartjuk. Megtisztítunk 1 fej hagymát, 2 szál zellerszárat, és mindkettőt apróra vágjuk.
A serpenyőbe szórjuk, megpirítjuk. Felöntjük 1 dl zöldséglevessel, hozzáadunk 1 babérlevelet, 10 dkg szőlőt, és kevergetve 3 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, visszatesszük a húst, és a rizzsel tálaljuk. 360 kcal
vacsora
Sonkás saláta
Meghámozunk, vékony karikákra vágunk 1 kis fej lila hagymát. Összetépkedünk 2 maroknyi leveles salátát. Megmosunk, kettévágunk, kimagozunk 15 dkg szőlőt. Csíkokra vágunk 5 dkg zsírszegény gépsonkát. Simára keverünk 2 teáskanál olajat, 1 teáskanál ecetet és kevés vizet, sóval, borssal ízesítjük.
A salátaleveleket, a hagymát, a szőlőt tálba szórjuk, összeforgatjuk az öntettel, végül belekeverjük a sonkát is. Megszórjuk 1 evőkanál petrezselyemmel. A salátához 4 dkg kenyeret fogyaszthatunk. 350 kcal
A szőlő gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, gyümölcssavakban, enzimekben. Ennek köszönhetően remek, hogy alapos rendet csináljon „odabent”. Javítja az anyagcserét, fokozza a zsírégetést. Vízhajtó hatású, vérnyomáscsökkentő. De a legjobb benne, hogy csökkenti a vér besűrűsödését, így javítja a keringést, védi az érfalakat, és támogatja a keringést.