- Krónikus májbetegek {hepatitisz, hepatocirrhosis) általános tüneteinek javulása a fáradtság érzet és a vizsgálati értékek javítása.
- A cukorszint szabályozása cukorbetegeknél, és az elesettség és egész testi fáradtságérzet javulása.
- Gyógyszermérgezés esetén méregtelenítő hatás
- Regenerációs hatás és a krónikus fáradtság megszűntetése. A testmozgáshoz szükséges erő növelése
- A vérben levő alkohol koncentrációjának csökkentése, a másnaposság megszűntetése.
- Asztma, allergia javítása.
- Nehezen gyógyítható lábgomba gyógyítása,
- Égési sebek gyors és hegmentes gyógyulása.
- Rovarcsípés.
- Nemi és fizikai teljesítőképesség fokozása.
- Emésztési problémák és krónikus székrekedés kezelése
- Köszvény kezelése
- Krónikus neurológiai betegségek (neuralgia) (például krónikus lumbágó, ísiász)
- Hajhullás kezelése
- Depresszió kezelése
A Fanedv a környezetben is használható
Megszűnteti a rossz szagokat. Sátorozásnál a sátor környékét hígított fanedwel belocsolva távol tarthatóak a rovarok. Lábgombás cipőjéből eltávolítja a gombát. Mosógépbe rakva a mosás hatékonyabbá válik. Az akváriumban mindig tisztán tartja a vizet, és a halak tovább élnek. A fanedv ugyanis az infravörös fény segítségével felbontja a vízmolekula-csoportokat. Hasonló okok miatt a vázában a virágok tovább maradnak frissek, és sokkal tovább élnek.
Japántapasz használata
Japántapasz lelke
A fanedvnek is van szabványa!
A leghatásosabb anyagot a sárga füst szakaszból lehet gyűjteni. A sárga füst keletkezésekor az eljárás 80-150 fokos hőmérsékleten zajlik. Ez alapján a Japán Fanedv Szövetség csak a 80-150 fokos hőmérséklet idején gyűjtött anyagot ismeri el „szabványos fanedvként".
A fanedv összetétele
Közel 200 féle összetevő alkotja a fanedvet. Több, mint 80%-a víz, a fő összetevők 50%-át az ecetsav teszi ki, de az egész mennyiségnek ez mindössze 3%-a. A fanedv továbbá tartalmaz szerves savat, alkoholt, karbonll vegyületeket, fenolféléket és semleges anyagokat. Más, egyszerűbb módon is lehet készíteni fanedvet, de az olcsóbb eljárás gyengébb minőségű, kátrányt, szennyező anyagot tartalmaz, ezért úgy csak mezőgazdasági célra való fanedvet készítenek.
Hogyan fedezték fel?
Valaha Kínában és Japánban a hagyományos gyógyszerként alkalmazták a fanedvet, Észrevették, hogy a fanedvüzemek közelében a rizsföldeken árvíz után a rizspalánták magasabbak lettek, bár általában ilyenkor alacsonyabbak szoktak lenni, így kiterjesztették használatát a mezőgazdaságra is.
Mire használják ma?
Mostanában az egészségpiac, az állattenyésztés és mezőgazdaság is felfedezte magának a fanedvet, így feléledt ez az iparág. Megfigyelték, hogy megakadályozható a föld szikesedése, a növény erősebb lesz, és nő a hozam. Ráadásul a magasabb hozam mellett a gabona vagy gyümölcs íze is különlegesen finom lesz.
Az állattenyésztésben is hasznosítják: a táphoz 1-2%-ot keverve megszűnnek a kisebb betegségek, és a hús íze kiemelkedően jó lesz. Baromfinak adva klugróan jó ízű és erős héjú tojást kaphatunk.
Koreában országszerte sok helyről jegyezték fel, hogy arrafelé régóta alkalmazzák a népi gyógyításban a fanedvet. Gyeong-sang tartományban bogárcsípés, kígyómarás és égési sérülések kezelésére alkalmazták. Jrisan vidékén méregtelenítésre.