A szénhidrátok biztosítják szervezetünk energiaszükségletének jelentős részét, de a fel nem használt szénhidrátok zsírokká alakulnak. Könnyebben zsírosodik a bőr, és pattanások is könnyen kialakulhatnak.
A zsírok energiatermelésre fel nem használt része elhízáshoz vezethet, és szintén bőrzsírosságot okozhat.
A növényi zsírok, olajok fogyasztásától szinte megfiatalodunk, a létfontosságú telítetlen zsírsavak bőrszépítő, regeneráló hatásúak. Javítják a szervezet anyagcsere folyamatait. Kozmetikai célokra a búzát, kukoricát, mandulát, tökmagot és a lenmagot pakolások formájában alkalmazhatjuk.
Növényi fehérjét tartalmaznak az olajos magvak, dió, mogyoró, mandula stb. A só a szervezet vízháztartásában játszik szerepet, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, gátolja a víz távozását, így ödéma, bőrzsírosság, hajhullás alakulhat ki. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vitaminok mennyire fontosak szervezetünk és bőrünk egészsége szempontjából. Sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, csíraféléket, olajos magvakat és nyers hántolatlan gabonát fogyasszunk. A sok alkohol, kávé, cigi értágító hatású, rozáceát, gyomor és bélbetegségeket és keringési rendellenességet okozhat.
Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkentsük a szénhidrátok és zsírok fogyasztását, ne fűszerezzük túl az ételeinket, és többször együnk kevesebbet.
- Együnk sok sóskát, ami rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, tág pórusú bőrök táplálására kitűnő. A paradicsom szintén zsíros, tág pórusú bőrökre javasolt, pórusösszehúzó tápláló hatású, lehet keverni talkummal vagy kaolinnal.
- Az uborkának magas a foszfor és kéntartalma, minden bőrtípusra alkalmazható frissítő, szépítő pakolásként.
- A burgonya lúgosító hatású, ezért fogyasszunk belőle sokat, de ne sütve, inkább nyersen vagy főve. A bőrt bársonyossá, simává, gyulladás-mentessé teszi, illetve szemnyugtató hatású.
- Zsíros bőr ápolására a főtt burgonyát keverjük össze petrezselyemmel és tejföllel.
- Zsírhiányos bőr ápolására pedig tojássárgájával és pár csepp növényi olajjal keverjük össze.
- A spenótnak nagy a karotin, vas, klorofill és ásványi anyag tartalma. Kozmetikumként nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.
- Gyulladáscsökkentő pakolás a petrezselyem burgonyával túróval vagy tojással keverve.
- Az avokádó egy igen különleges gyümölcs, fontos olajokat, vitaminokat tartalmaz, így a bőr sima és bársonyos lesz tőle. Zsírhiányos, öregedő bőrök kitűnő ápolószere.
- A cékla sok A-vitamint tartalmaz és a daganatok képződése ellen hat.
- Legfontosabb gyümölcsök még a meggy, ami minden bőrtípusra kítűnő, ugyanígy a szőlő, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a banán, a narancs, és a citrom is.
- Zsíros bőrre az élesztőpakolás elengedhetetlen, lehet tejjel, tejföllel kombinálni.
- További otthon elkészíthető pakolásokat itt találsz!
- Búzacsírából fogyassz naponta két evőkanállal, lehet joghurtba, tejfölbe, tejbe rakni, B-vitamin tartalmánál fogva erősíti a bőrt, a hajat és a körmöket.
Ha igazán szép akarsz lenni, nem elég kívülről táplálni a bőrödet, ahogy a táplálkozás tudomány fejlődik, egyre jobban felismerjük, hogy a szépség belülről fakad, ha szervezeted megkapja a fontos tápanyagokat, bőröd is képes regenerálódni, feszes, életteli és bársonyos lesz.