fbpx

Tökmagolaj az Őrség aranya

2014 augusztus 03
3142 megtekintés    
  • Az olívaolaj a hazai és nemzetközi konyhák kedvelt, népszerű fűszerolaja. A mediterrán országok alapvető olaját főzéshez, sütéshez vagy csak fűszerezéshez egyaránt használják. Kevésbé ismert és a konyhákban nem feltétlen fordul elő a naponta használt élelmiszerek között a tökmagolaj. Pedig az egészséges táplálkozás egyik alapvető élelmiszere kellene, hogy legyen a hazánkban az „Őrség aranyának” is nevezett selymes fűszer.

    A pirított tökmagot nem kell bemutatnom, aki szereti a „szotyolát” vagy az olajos magvakat, annak a tökmag sem ismeretlen. A tökmagolaj viszont már nem esik bele túl gyakran az ember bevásárló kosarába. Jómagam először egy étteremben találkoztam vele, méghozzá leves tetejére locsolva. A selymes, de intenzív aroma új fejezetet nyitott az életemben. Azóta, ha vásárokon meglátom, mindig igyekszem egy kis kóstolót beszerezni.


    Mitől olyan különleges a tökmagolaj?

    Az olaj készítése lehet kézműves, de az üzemekben készített termék is értékes – két különböző eljárásról van szó. Európában főleg Ausztriában és Szlovéniában van a tökmagolaj készítésének és fogyasztásának nagy kultúrája. Hazánkban a leghíresebb kézműves sajtolókat az Őrségben találjuk. Fáradtságos munkával készül és bizony nem is tartozik a százforintos kategóriába. Sok munka van vele. Tavasszal elvetik a tökmagot, a kikelő növényt egész nyáron gondozzák. Az időjárástól függ a termés, a tök nem szereti sem az aszályos időjárást, sem pedig az esőset. Augusztus végén takarítják be a termést, a tökből kivájt magot néhány napig szárítják. Egy liter olajhoz körülbelül 3 kg tökmagra van szükség! A házi olajat a megtisztított, megszárított magból készítik. A tiszta magot ledarálják majd vizet adnak hozzá, hogy könnyebb legyen a préselés. A masszát felfőzik, hogy a víz elpárologjon belőle, ezután jöhet az olaj kisajtolása. Régen a visszamaradt tökmagpogácsa sem veszett kárba, állatok etetésére használták föl. A kinyert olajat ülepítik, szűrik végül üvegekbe töltik.

    A tökmagolaj felhasználása és hatásai

    A tökmagolaj különleges fűszerolaj. Levesek, mártások, szószok ízesítője, de kiválóan alkalmas nyers zöldségek, saláták ízesítésére is. A barnás színű, selymes, intenzív aromájú olaj házi kenyérre, pirítósra kenve zöldségekkel, sajtokkal remek előétel. A tökmagolaj sütésre nem alkalmas, ehhez válasszunk megfelelő olívaolajat. A tökmagolaj rendkívül sok jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban már régóta ismert, napjainkban pedig a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar is alkalmazza. Tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. A tökmag, így a tökmagolaj egyik legismertebb gyógyhatása a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő kellemetlen tünetek enyhítése. Kevésbé ismert, hogy tartalmaz fontos vitaminokat is, ilyenek az E- és F- vitaminok, melyek a terhesség korai szakaszában igen fontosak – segít a spontán vetélés kivédésében, valamint fontos szerepe van az F-vitaminnak a magzati idegrendszer fejlődésében. Antioxidánsokat is tartalmaz, melyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait. Ismert jótékony hatása továbbá az agyi keringés normális állapotának fenntartása.


    Tudtad? Ízletes fűszerolajak készíthetők mogyoróból, mákból, dióból vagy akár szezámmagból is. Ha érdekelnek ezek az olajak, érdemes ellátogatnod erre az oldalra: Göcseji extra szűz olajok

    • Forrás: Lengéné Viczkó Veronika

    Egyedi látogatók

    MaMa309
    TegnapTegnap173
    E-hétenE-héten1973

    Időjós

    Hőtérkép

    Névnap

    2024. november 21. csütörtök
    Olivér

    Holnap
    Cecília
    napja lesz.
    Fel
    Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. Bővebben…