Egy másik amerikai vizsgálatban csaknem kilencvenezer nő vett részt. Itt a dió- és mogyorófélék szívvédő hatása még kifejezettebbnek bizonyult: a hetenként átlagosan ötször ilyen rágnivalókat fogyasztók 39 százalékkal ritkábban haltak meg szívbetegség következtében, mint azok, akik nem ettek ilyesmiket.
Új bizonyíték
Most Pennsylvaniában egy kutatócsoport Penny Kris-Etherton vezetésével a világszerte mind népszerűbb makadámiadió hatását tanulmányozta. Az önként jelentkező vizsgálati csoport 25 tagjának a vérnyomása nem volt emelkedett, de vérkoleszterinszintjük magasabbnak bizonyult, viszont koleszterincsökkentő gyógyszereket nem szedtek.
Véletlenszerű kiválasztás alapján a csoport egyik fele az amerikai ajánlás szerinti, "szívegészséges" étrendet kapta öt héten keresztül, a többiek pedig ugyanazt a kosztot ették, de naponta egy maréknyi makadámiadiót is elfogyasztottak. A kutatók figyeltek arra, hogy a diót is evő önkéntesek arányosan kevesebb kalóriát vittek be a napi étrendjükkel, így a két csoport összesen ugyanannyi kalóriát evett mindennap.
Öt hét után ismét gondos vizsgálatok következtek: ellenőrizték a vérnyomást, a laboratóriumi leleteket és természetesen a testsúlyt. A figyelmes kalóriabevitel eredményeként a résztvevők testsúlya nem változott. Ezt követően diétaváltás következett: aki makadámiadiót is evett, az most öt héten át csak a "szívegészséges" étrendet kapta, a másik csoport pedig a következő időszakban dióval kiegészített ételeket fogyasztott.
Biztató eredmények
A mérések szerint a makadámiadió a "szívegészséges" étrendhez hozzáadva a koleszterinértéket 9,4 százalékkal vitte lejjebb, a "rossz" koleszterin szintjét pedig 8,9 százalékkal csökkentette. Kiderült, hogy a telített zsírsavak arányát is értékelhetően javította a dió fogyasztása.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a rendszeres dióevés kedvezően befolyásolja a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, ezért mindenki számára ajánlatos a betegségmegelőzés szempontjából. Ennek a gyógyszernek az adagolását is könnyű egyénileg megállapítani: naponta mindenki annyit egyen, amennyi a markába belefér.